Waterplan Almere "Stad van het zuiverste water"
In 2017 is het waterplan 2017-2022 vastgesteld. Het vigerende beleidsplan ‘stad van het zuiverste water’ is een trendbreuk in het stedelijk waterbeleid. In een samenwerking tussen gemeente, waterschap Zuiderzeeland en andere betrokkenen is een gezamenlijk plan voor de komende jaren opgesteld. Het beschrijft alle stedelijke wateraspecten van riolering tot waterrecreatie. Als onderdeel van deze uitwerking heeft ook een herijking plaatsgevonden van de kostendekking voor de riolering op de lange termijn. Mogelijke variaties in de te verwachten zetting hebben aanleiding gegeven om het kostendekkingsplan te verdiepen en onderzoek te doen naar de gevolgen van mogelijke veranderingen in de levensduurverwachtingen. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.
Almere is gezegend met een royaal en gezond watersysteem. Inwoners waarderen de groene en waterrijke omgeving. Verschillende regionale en mondiale trends hebben invloed op ons waterbeheer. Zo confronteert klimaatverandering ons vaker met extreme neerslag, hitte en droogte. Het waterplan heeft ruimte gecreëerd voor alternatieve riooloplossingen (nieuwe sanitatie) en klimaatadaptatie (opvangen van extreme neerslag). Hierdoor zullen in de toekomst mogelijk nieuwe systemen en andere inrichtingsprincipes van de openbare ruimte hun intrede doen. Daarnaast zijn de variaties die optreden in de zetting in Almere van invloed op het onderhoud en met name de vervanging van het rioolstelsel. Bij het onderhoud en het vervangen van het rioolstelsel zullen deze zettingsgegevens worden gebruikt om te bepalen welke maatregelen benodigd zijn.
Onderhoudsniveau
Voor het onderhoudsniveau van de riolering is geen landelijk kwaliteitssysteem beschikbaar. In 2019 is uitgegaan van niveau 'basis'. Hierbij verkeren de (technische) voorzieningen in redelijke staat, kan afvalwater grotendeels ongehinderd afstromen en is de bedrijfszekerheid van rioolgemalen voldoende gewaarborgd.
Sparen voor vervangingen
Jaarlijks stijgt de rioolheffing met 2,5% exclusief inflatie. Hiermee sparen we voor de toekomstige vervangingen, maar groeit de rioolheffing ook toe naar een hoger niveau dat in de toekomst nodig is om de jaarlijkse vervangingsopgave af te dekken. Het beheer en onderhoud van de riolering wordt volledig gedekt uit de rioolheffing.
Verantwoording dagelijks beheer 2019
Almere is koploper op het gebied van riolering en wil dat blijven. Onderzoeken zijn nodig voor beleid, productverbetering en –innovatie, verbeteren werkprocessen, verbeteren diensten aan bewoners en voor het maken van doelmatige keuzes. Specialistische kennis is nodig om onderzoeken uit te voeren. In 2019 is het ambtelijk apparaat onderbezet geweest. De vacatureruimte is voor een groot deel niet ingevuld door het gebrek aan technisch personeel op de arbeidsmarkt voor specialistische expertise, zoals kennis over vrijvervalriolering, drainage, kolken en gemalen. Voor riolering stonden in 2019 een aantal onderzoeken, inspecties en groot onderhoud op het programma die niet zijn uitgevoerd. Daarnaast zijn de nutskosten en kosten voor meten en monitoren lager uitgevallen. Het dagelijks beheer van het rioolstelsel, zoals het reinigen en onderhoud van kolken, gemalen en het hoofdriool kent in 2019 een voordeel van € 0,8 miljoen.
Verder hebben we meerdere projecten groot onderhoud en vervangingen uitgevoerd. Zo hebben we in 2019 gewerkt aan het verhelpen van afstroomproblemen in de Voorstraat in Almere Haven, zijn gemalen vervangen en hebben we herstelmaatregelen getroffen in de wijken waar groot onderhoud plaatsvindt (Regenboogbuurt, Stedenwijk Midden-Zuid, De Werven en Bloemenbuurt). In de Regenboogbuurt hebben we ook extra ingezet op het klimaatadaptief inrichten van de wijk. Ook hebben we in 2019 in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het waterschap meerdere foutaansluitingen opgespoord, waarmee we de waterkwaliteit verbeteren en de volksgezondheid waarborgen.