Programmarekening 2019

Paragrafen

Inleiding

De afgelopen jaren hebben het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Almere en de gemeente Amsterdam intensief met elkaar opgetrokken om op de oostflank van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de condities te scheppen voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Noordvleugel. De gezamenlijk geformuleerde ambitie is verankerd in de Rijk-Regioprogramma Amsterdam Almere Markermeer RRAAM (2013). Hierin staat beschreven welke opgaven er in de regio liggen op het vlak van ecologie, bereikbaarheid en verstedelijking. In de bijbehorende Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 zijn afspraken gemaakt onder welke condities Almere met 60.000 woningen kan groeien.

In minder dan een halve eeuw is in een leeg polderlandschap een stad van meer dan 200.000 inwoners verrezen. En Almere groeit nog steeds. Maar groeien is geen doel op zich. De groei wordt aangegrepen om Almere verder te ontwikkelen als een aantrekkelijke, ondernemende en vitale tweede stad van de MRA. Op deze manier wordt het beste resultaat bereikt voor Almere zelf. En voor de regio. De hierboven aangehaalde Structuurvisie en Uitvoeringsovereenkomst vormde de afgelopen 10 jaar het handelingsperspectief voor de diverse betrokken overheden.

De afgelopen jaren is Almere 2.0 volop gericht geweest op de uitvoering van de gemaakte afspraken. En met resultaat. De gebiedsontwikkeling Oosterwold draait op volle toeren en ook draait een aantal programmalijnen met sleutelprojecten die (deels) worden bekostigd vanuit het Fonds Verstedelijking Almere (FVA). Ook in 2019 is de uitvoering op volle kracht doorgezet. Maar 2019 was ook het jaar waarin een begin is gemaakt om de lijnen voor het komend decennium uit te zetten. Er is gewerkt aan een nieuw Meerjarenprogramma voor het FVA met als looptijd 2021-2025 dat in 2020 wordt opgeleverd. Daarnaast is vanuit het programma Almere 2.0 gestart met het werken aan een nieuw Handelingsperspectief voor de Oostflank van de MRA voor de periode 2020-2030.

Dit doen we niet alleen. Het programma Almere 2.0 kan alleen slagen in nauwe samenwerking met de betrokken overheden. Met het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Amsterdam. Met omliggende overheden en maatschappelijke organisaties. Maar zeker ook met de gemeente Almere en de stad zelf! In deze paragraaf kunt u alle concrete resultaten teruglezen. Er wordt inzicht geboden in de onderliggende programma’s en sleutelprojecten. Ook wordt gerapporteerd over de activiteiten in het kader van het Handelingsperspectief.

De geformuleerde ambities en thema’s zijn geoperationaliseerd in zes programma’s. Deze programma’s bevatten, naast reguliere beleidsmatige inzet, ook een aantal (sleutel)projecten. De sleutelprojecten worden (deels) mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit het door Rijk, provincie en gemeente gezamenlijk ingerichte Fonds Verstedelijking Almere. Hier wordt in navolgende hoofdstukken verslag van gedaan.