Interne bewustwording
De aandacht voor informatieveiligheid neemt toe, zeker gezien de recente ontwikkelingen waarbij systemen ‘gegijzeld’ zijn. We hebben hier een vangnet voor en specialisten in huis die onze belangrijkste producten en processen bewaken. Uiteindelijk kunnen we niet garanderen dat we helemaal veilig zijn, maar we hebben de middelen in huis om snel te kunnen acteren als dat nodig blijkt te zijn.
IT audits en systeemcontroles
Onze hoofdtaak op het gebied van ICT is het dagelijks verzorgen van stabiele informatievoorziening in een veranderende omgeving. Bij dit exploiteren van een complexe informatiehuishouding komt veel kijken. We ontvangen jaarlijks circa 24.000 vragen en verzoeken. Per jaar gaan in totaal 195.000 documenten . Vaak is dit het startpunt van een bedrijfsproces en vormen we hiermee het begin van de keten.
We monitoren de infrastructuur daarom continu op kwetsbaarheden en bewaken deze zodanig dat de data van inwoners en ondernemers beschermd blijft. En storingen zijn nooit uit te sluiten en vragen om directe actie. Ook dat heeft in 2019 veel van onze inzet gevraagd.
Daarnaast zijn de IT-audits, gericht op informatiebeveiliging, goed afgerond. In 2017 is al gestart met het landelijke Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) welke in 2019 verder uitgebreid zijn. ENSIA betreft de normen op het gebied van informatiebeveiliging, persoonsgegevens, paspoortwet, DigiD, gebouwenregistraties en registraties van werk en inkomen. Het college verklaart dat bij de gemeente Almere op 31 december 2019 de interne beheersingsmaatregelen in opzet en bestaan allen voldeden aan de geselecteerde landelijke normen inzake DigiD en SUWInet. Hierdoor kan de dienstverlening aan de burger op het gebied van de digitale dienstverlening vervolgd worden. Ook de wettelijke taken op het gebied van uitkeringen, werk en integratie kan de gemeente Almere digitaal blijven uitvoeren.