Strategische personeelsplanning en duurzame personeelsinzet
In 2019 hebben we op drie manieren verder gewerkt aan de doorontwikkeling van de organisatie. Op afdelingsniveau hebben we geprobeerd invulling te geven aan de organisatievisie door leidinggevenden en medewerkers na te laten denken over wat dit voor hen betekend. Daarnaast is vanuit het centraal opleidingsplan ingezet op het versterken van de competenties die nodig zijn om te werken aan deze organisatievisie. In 2019 hebben ruim 500 medewerkers deel genomen aan een maatwerktraining, 40 medewerkers aan een intensief traject en zijn er ruim 1500 deelnemers geweest van korte bijeenkomsten. Als derde is er het afgelopen jaar door middel van veranderteams in de organisatie op hotspots intensief aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van de organisatie. De gedachte achter deze interventies is dat de gewenste verandering, naast de organisatorische wijzigingen die we hebben doorgevoerd, voor een groot gedeelte ook op medewerkersniveau ligt.
Anoniem solliciteren
De pilot anoniem solliciteren liet zien dat er relatief weinig reacties zijn van personen met een andere culturele achtergrond. Daarom is er in 2019 een recruiter aangetrokken die heel nadrukkelijk kijkt naar diversiteit in het recruitmentproces. We willen laten zien dat dit een werkomgeving is waar iedereen zich thuis kan voelen, ondanks afkomst, geaardheid of seksuele voorkeur. We hebben ons wervingsmateriaal hier op aangepast en maken hierin de diversiteit van onze organisatie zichtbaar. In dit kader hebben we ook de charter Diversiteit ondertekend, waarin we nogmaals uitspreken ons hard te maken voor een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn.
Inzet op werkgelegenheid
Trendanalyse ontwikkeling ambtelijk apparaat
Eén keer in de twee jaar wordt u bij de programmarekening middels een trendanalyse geïnformeerd over de ontwikkeling van de omvang van het ambtelijk apparaat. Tot het ambtelijk apparaat horen de medewerkers met een 'aanstelling' of waarmee een 'inhuurovereenkomst' is overeengekomen. In grafiek 1 wordt de trendmatige ontwikkeling van het ambtelijk apparaat weergegeven.
Hieruit blijkt (zie rode lijn in grafiek 1) dat tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020 de ambtelijke organisatie is toegenomen met circa 47 fte.
grafiek 1
Samenvatting trend tot 2018
In de trendanalyse bij de jaarrekening 2017 is de ontwikkeling tot begin 2018 toegelicht. Voornaamste oorzaak van de organisatorische krimp tot 2014 was de doorvoering van bezuinigingsoperaties op de bedrijfsvoering, de bestuursopdrachten vanuit het vorige coalitie akkoord en de aanhoudende crisis in de bouw- en vastgoedsector. Tussen 2014 en begin 2016 heeft er een organisatorische groei van 130 fte plaatsgevonden. Voornaamste reden hiervan was de transitie van het sociaal domein naar de gemeente per 2015. Tevens zijn er extra middelen beschikbaar gesteld voor de ICT en overige formatie uitbreidingen op andere raadsprogramma’s.
Groei 2018 -2020 – 47 fte
De belangrijkste redenen voor de groei van 47 fte zijn de toename van projecten voor de grondexploitaties, de toename van de werkzaamheden voor de Wabo omgevingsvergunningen, extra formatie voor het sociaal domein en de extra inzet voor de programmaorganisatie van de Floriade.