Het is onze gewoonte dat wij uw raad met een raadsbrief informeren over de wijze waarop invulling is en wordt gegeven aan de aanvaarde moties en amendementen bij financiële producten. In het eerste kwartaal van 2020 ontving u de raadsbrief over de opvolging van de aanvaarde moties bij de Programmarekening 2020.
In onderstaand overzicht, leest u welke amendementen en moties inmiddels zijn uitgevoerd. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op moties die nog opvolging behoeven. De moties en amendementen die in het vorige overzicht, in het najaar van 2019 bij de programmabegroting 2020, als afgerond stonden vermeld zijn uit deze lijst weggelaten.
Programmabegroting 2020 (vastgesteld op 14 november 2019)
Afvalstoffenheffing
De motie roept ons op om naar de organisatie van onze stadsreiniging te kijken. Ons wordt gevraagd te kijken of wij het ophalen van het afval goedkoper zouden kunnen uitbesteden. Ook wordt gevraagd om knoppen waarmee de hoogte van het tarief beïnvloedt kan worden.
Een onderzoeksbureau doet momenteel onderzoek naar het functioneren, presteren, de bedrijfsvoering en andere organisatievormen van onze afvalinzameling. We verwachten de uitkomsten van het onderzoek en het advies over het vervolg in het tweede kwartaal van 2020 aan u aan te bieden.
Verder onderzoeken wij de mogelijkheden voor een nieuw afvalinzamelsysteem. Hierbij is aandacht voor de hoogte van de afvalstoffenheffing. Dit doen wij bijvoorbeeld door de knoppen te beschrijven waar u aan kunt draaien. Dit is onderdeel van het voorstel over een nieuw afvalinzamelsysteem. Dit voorstel zal in de eerste helft van 2020 aan u aangeboden worden.
Transformatiebudget jeugdzorg
De motie draagt ons op om de transformatie van de jeugdhulp te agenderen voor de raad. De motie noemt hierbij drie deelonderwerpen waar de raad over wil kunnen spreken. De motie draagt ons ook op geen geld uit te geven van het transformatiebudget totdat de raad hierover heeft gediscussieerd.
Wij hebben een startdocument geschreven waarin staat welke verbeteringen en vernieuwingen wij kunnen uitvoeren. Een agendaverzoek hiervoor is inmiddels bij de griffie aangeleverd.
Voor het schrijven van het startdocument moesten wij kosten maken. Die kosten betalen wij wel uit het transformatiebudget. Andere kosten zullen niet met dit geld worden betaald.
Doorontwikkeling wijkteams
Wij worden gevraagd de doorontwikkeling van de wijkteams zo snel mogelijk na de begroting te bespreken met de raad. Naast de wijkteams moet het ook gaan over de onderwerpen die hiermee te maken hebben. Op deze manier kan er een totaaloverzicht ontstaan. Zolang dit er nog niet is, zouden er ook geen voorbereidende en vooruitlopende activiteiten uitgevoerd moeten worden.
Met de nota ‘Doorontwikkeling Wijkteams’ hebben we u geïnformeerd over de aanpak en het proces over hoe we graag met u willen spreken over de doorontwikkeling van de wijkteam. In januari 2020 hebben wij reeds gesproken met u over de doorontwikkeling van de wijkteams waarbij vier voorstellen ter kennisname zijn voorgelegd. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie.
Woningnood
Met de motie wordt het college opgedragen om zorg te dragen de raad uiterlijk in januari 2020 een volledige Woonvisie kan bespreken.
De totstandkoming van de woonvisie een lastig proces geweest. Enerzijds vraagt de complexiteit op de woningmarkt een zorgvuldige aanpak, anderzijds is de vorming van een nieuwe coalitie aanleiding geweest om onderdelen toe te voegen aan het concept van dat moment. Het uitgangspunt 'een stad in balans' uit het coalitieakkoord is geïntegreerd in de concept woonvisie en vormt de meetlat waarlangs de ambities worden gelegd.
Vanaf 9 april tot en met 30 april 2020 leggen wij de concept-woonvisie ter inzage en gaan wij gesprekken aan met betrokkenen. Vanwege de maatregelen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zal dit op digitale wijze plaatsvinden. De ter inzagelegging en de consultaties uit de afgelopen periode moeten leiden tot een gedragen woonvisie. Ons streven is de woonvisie in mei 2020 ter besluitvorming aan u aan te bieden.
Spaarzaamheid leidt tot sparen
De motie vraagt ons om het positieve resultaat van de jaarrekening 2019 te storten in de algemene reserve. Bij de jaarrekening mogen geen voorstellen voor resultaatbestemming worden gedaan. Op deze wijze kan het ‘tekort’ aan besparingen van de begroting 2020 worden gecompenseerd.
Het geld dat over is in de jaarrekening zullen wij sparen om het tekort aan besparingen te compenseren. Dit doen wij door het in onze algemene reserves te storen. Op deze manier halen wij het tekort aan besparingen in.
In de jaarrekening zitten ‘voorstellen voor resultaatbestemming’. Dit zijn voorstellen van het college om geld dat over is uit te geven voor een bepaald doel. Wij doen dit alleen als het echt niet anders kan.
In de kadernota reserves en voorzieningen zijn daarvoor ook spelregels afgesproken. Dit betekent dat wij alleen geld opzijzetten voor projecten die wij met tijdelijk geld betalen. Soms is door vertraging minder uitgegeven aan een project. Een voorbeeld is de invoering van de Omgevingswet. Daarvoor is in het komende jaar toch weer geld nodig. Wij vragen dan om toestemming dit geld door te schuiven. Dit kan dan niet worden gespaard.
Doorstroom op gang brengen
Met de motie wordt ons opgedragen om doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Hierbij is speciale aandacht voor seniorenwoningen. De motie stelt voor om dit te doen door gebruik te maken van het traject (G)oud in Almere en het project van ‘Van Groot naar beter’. Daarnaast wordt ons gevraagd om op korte termijn een raadsvoorstel voor te leggen dat hier over gaat.
Wij hebben in 2019 met de woningcorporaties en de huurdersvereniging afgesproken dat het project Van Groot Naar Beter blijft bestaan. Dat geldt voor ouderen in alle wijken van Almere. Wij vinden het net als u belangrijk dat zij meer mogelijkheden hebben voor doorstroom. U kunt ons collegevoorstel hierover vinden in Notubiz, bij de collegevergadering van 27 augustus 2019. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie.
Overbodig maken voedselloket
De motie vraagt ons om in 2020 met een plan van aanpak naar de raad te komen met als doel om de Voedselbank overbodig te maken en armoede in Almere uit te bannen. Verder verzoekt de motie ons om dit plan van aanpak te verwerken in de Programmabegroting 2021.
Wij doen veel aan armoedebestrijding en hebben groot respect voor mensen die zich inzetten tegen armoede. Over de resultaten en uitgangspunten van onze armoedeaanpak gaan wij graag begin 2020 met de raad in gesprek. Ook hebben wij u eind december een raadsbrief gestuurd met informatie over de toekomst van het voedselloket. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie.
Welzijnskader 2020
De motie roept op om eerst de bespreking van het Welzijnskader 2020 met de daaraan verbonden besluitvorming af te wachten, alvorens definitieve besluiten te nemen met betrekking tot de nu voorgenomen besparingen vanaf 2021 op welzijn.
Met de raadsbrief 'Proces totstandkoming welzijnskader' van 17 maart 2020 hebben wij u geïnformeerd over het proces dat wij volgen om te komen tot een welzijnskader. Wij zullen in dit proces uitvoerig met de raad én de stad praten over de uitgangspunten en prioriteiten van welzijn voor de komende jaren. Na de zomer leggen wij u
het welzijnskader voor ter besluitvorming. Dit geeft u de gelegenheid om u uit te spreken over het kader voordat wij deze in het najaar 2020 de begroting voor 2021 aan u voorleggen.
Bodycams
De motie roept ons op om boa's in de periode rond Oud & Nieuw uit te rusten met bodycams.
De proef met bodycams voor boa’s is op 27 december 2019 gestart. Tijdens deze periode zijn acht boa’s uitgerust met een bodycam. De proef zou tot eind maart lopen, maar door de huidige maatregelen in de bestrijding van het coronavirus is er niet genoeg ruimte om goed te evalueren. Daarom verlengen we de proef tot eind mei 2020. Over de uitkomsten van de evaluatie zal de raad te zijner tijd worden geïnformeerd. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie.
Programmabegroting 2019 (vastgesteld op 8 november 2018)
RG-228 Opvang gewonde dieren
Met de motie opvang gewonde dieren roept de gemeenteraad op om bij de evaluatie van het dierenwelzijnsbeleid in 2020 te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om binnen de gemeente Almere een gezamenlijke opvanglocatie te realiseren voor wilde inheemse dieren die ziek of gewond zijn en hierbij de mogelijkheid voor (financiële) steun bij de provincie Flevoland te onderzoeken.
Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om wilde inheemse dieren die ziek of gewond zijn binnen Almere op te vangen. Hieruit blijkt dat enkele opvangorganisaties interesse hebben om hun activiteiten in Almere onder te brengen. De vervolgstap is om na te gaan welke diergeneeskundige risico’s hiermee gepaard zouden gaan, bijvoorbeeld door te kijken of verschillende dieren in elkaars nabijheid kunnen worden opgevangen. Ook wordt nader onderzocht in hoeverre hierin samen opgetrokken kan worden met de provincie Flevoland. Hier zal in het kader van de evaluatie van het Dierenwelzijnsbeleid 2016-2020 uitgebreider op teruggekomen worden.
RG-231 Borgen en verhogen beheerniveaus
Met de motie borgen en verhogen beheerniveaus wordt gevraagd om inwoners en bezoekers mee te laten praten over op welke wijze de differentiatiemiddelen voor beeldbepalende plekken worden ingezet. In het voorjaar van 2019 is met een raadsbrief het proces over de wijze waarop wij de bewoners en bezoekers van onze stad gaan betrekken bij het verhogen van het beheerniveau op beeldbepalende plekken beschreven. Om de stad niet te overvragen gaat het college de stadsgesprekken bundelen wat betreft het inzetten van de evaluatie Bestuursopdracht Beheer, de differentiatiemiddelen en de Visie openbare ruimte.
In het najaar van 2019 heeft een stadsconsultatie plaatsgevonden waarin het college de stad bevraagd heeft over de inzet van differentiatiemiddelen voor beeldbepalende plekken. Over de uitkomsten wordt de gemeenteraad in het voorjaar van 2020 geïnformeerd.
RG-252 Klimaatparagraaf
We worden opgeroepen een klimaatparagraaf op te nemen in beleidsvoorstellen.
Inmiddels is er met de uitwerking en uitvoering van de Duurzaamheidsagenda bij elk beleidsvoorstel een klimaatparagraaf opgenomen. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie.
RG-237 Langer wonen in de wijk
De motie roept het college op om met een integraal plan te komen om ouderen langer thuis te laten wonen en hierbij alle relevante partijen te betrekken.
Het programma (G)oud in Almere voorziet inmiddels in een integraal plan voor eenzaamheidsbestrijding, welzijn en zorg en wonen voor ouderen in Almere.
De dialooggesprekken met partners in de stad en in het Stadsdeel Haven - waar de vergrijzing relatief het grootst is - hebben geleid tot een verbreding van de visie op een aanpak van de vergrijzing in Almere. Kern is dat we ouderen willen benaderen vanuit het gehele spectrum aan leefgebieden. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie.
RG-259 Loon- en prijscompensatie
De motie roept op om (een tekort aan) loon- en prijscompensatie voor 2019 te betrekken bij de aanstaande perspectiefnota, structurele oplossingen te presenteren aan de raad en alert te zijn op uitvoeringsproblemen die in 2019 al kunnen ontstaan.
Bij de Programmabegroting 2020 hebben wij een voorstel gedaan toch voor een structurele oplossing. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie.